על-פי חוק, כל צעיר וצעירה בישראל חייבים להתגייס. לחץ חברתי חזק מופעל על נערים ונערות להתגייס, גם מצד מערכת החינוך, והגיוס נתפס כשלב טבעי ובלתי ניתן לערעור. השירות הצבאי אכן יכול להוות חוויה חיובית, אולם עלולות להיות לו גם השלכות קשות על רבים אחרים. לרבים השירות הצבאי פשוט לא מתאים – הם דועכים בו וסובלים קשות. למרות זאת, הבחירה שלא להתגייס מוצגת לעתים קרובות כמתכון למבוי סתום חברתי ומקצועי, מהווה כסיבה לגנאי ולביקורת חריפה ובעלת השלכות של סטיגמה, אפליה ותיוג שלילי בחיים האזרחיים. 

בפועל, בניגוד למיתוס של "צבא העם", פחות ממחצית מכלל הצעירים והצעירות בישראל מתגייסים, ורק כ-40% משלימים שירות צבאי מלא. מעבר לאוכלוסיות שהצבא ככלל נמנע מלגייס, ולאנשים שהצבא מעניק להם פטור משירות צבאי (בעיקר בשל עבר פלילי או מגבלות רפואיות) – הרבה מאוד צעירים וצעירות בוחרות באי ציות לחובה החוקית לשרת בצבא בישראל. 

במציאות שבה אי גיוס הוא טאבו, צעירות שלא מתגייסות או לא מסיימות שירות צבאי מוצאות עצמן לא פעם בתחושת תלישות, אי שייכות לחברה, וללא מידע מספק לגבי אלטרנטיבות למסגרות שבאמצעותן יוכלו להשתלב בחיים האזרחיים. 

במדריך "היום שאחרי הפטור" של פרופיל חדש ריכזנו מידע לגבי אלטרנטיבות אזרחיות כאלה עבור מי שקיבל פטור משירות צבאי. מטרתו של מידע זה לסייע בהכוונה למסגרות שונות בחיים האזרחיים, בתחומים של הכשרה מקצועית, תעסוקה ופרנסה, לימודים ומלגות, דיור, טיפול וסיוע, התנדבות, ועוד. המידע שמובא בחוברת נאסף מגורמים שונים המציעים שירותים וסיוע. המידע בחלקו כללי ועשוי להשתנות מעת לעת, כך שמומלץ גם לפנות ישירות לאותם גורמים (המפורטים בחוברת) כדי לקבל מידע מעודכן. 

שירות לאומי-אזרחי – שאלות נפוצות

לא. אין שום חוק או ארגון שמחייב אותך.

כל אזרח או תושב ישראל בן 17 עד 24, שקיבל פטור משירות צבאי או שלא נקרא לשירות כלל. יש עמותות שמפעילות שירות לאומי מותאם לאוכלוסיות ספיציפיות, כמו אנשים עם מוגבלויות פיזיות או התמודדויות נפשיות, פלסטינים אזרחי ישראל, ואפילו צעירים טרנס*. 

בעיקרון, שירות לאומי מלא אורך שנתיים, אך ניתן לעזוב את מקום השירות ואת העמותה המפעילה בכל שלב בשירות. עם זאת, חלק מההטבות הרלוונטיות, ותעודה המסכמת את השירות – תוכלי לקבל רק אחרי שהשלמת לפחות שנת התנדבות.

ההבדל הוא בהיקף ההטבות שמקבלים עם סיום השירות, ובמספר חודשי ההתנדבות המצוינים בתעודת הסיום.

לפי החוק, אפשר להתקבל לשירות לאומי רק אחרי שמקבלים פטור משירות צבאי. כלומר, כדי לעשות שירות לאומי צריך קודם כל להשתחרר, ואין אפשרות לבחור בין שירות צבאי ללאומי. אם את רוצה לעשות שירות לאומי אחרי שקיבלת פטור מגיוס, עלייך למלא טופס של הרשות לשירות לאומי אזרחי, בו תמסרי פרטים אישיים ותבחרי אחת או יותר מהעמותות שאחראיות על שיבוץ מתנדבים לשירות לאומי. את יכולה לקרוא על כל אחת מהעמותות שמפורטות בטופס באתר האינטרנט שלהן, ולבדוק את היצע התפקידים ומקומות ההתנדבות שהן מציעות. העמותות הללו יבדקו את התאמתך לשירות לאומי, ילוו אותך בהליך הרישום וישבצו אותך במקום השירות. תוכלי גם לבדוק ישירות במקום שאת מעוניינת להתנדב בו ולברר האם ניתן לעשות בו שירות לאומי ודרך איזו עמותה, או אם מעוניינים להתחיל לקיים במקום שירות לאומי ולפנות לאחת העמותות כדי להשיג תקן לצורך זה.

רוב מתנדבי השירות הלאומי משובצים במסגרות רווחה, בריאות וחינוך רשמיות (פנימיות, מרפאות ובתי חולים; גנים ובתי ספר ועוד), ואחרים בעמותות ללא מטרות רווח שעוסקות בעיקר ברווחה ובסיוע, אך כוללות גם ארגוני זכויות אדם וזכויות בעל חיים, או בתפקידים מנהלתיים במוסדות המדינה (משטרה, בתי משפט, משרדי ממשלה ועוד). רוב התפקידים כוללים בתוכם עבודות מזכירות, אך חלקם מורכבים גם מתפקידי הדרכה וחינוך. ישנם מקומות שירות רבים שאינם מוצעים באופן סדיר מצד העמותות, כך שאם מעניין אותך לעשות שירות לאומי במקום כלשהו – פנה אליו ושאל אם יש לו תקן של שירות לאומי (ראי שאלה קודמת)

מתנדבת בשירות לאומי זכאית ל-­22 ימי חופש בשנה, ואם היא משרתת שישה ימים בשבוע – ל-26 ימי חופש בשנה. בנוסף, ניתן לנצל עד 20 ימי מחלה בשנה, ובמקרים חריגים עד 90 יום. יש להוציא אישור רפואי לגבי ימי המחלה, אחרת הם יבואו על חשבון ימי חופש. אם לקחת יותר ימי חופש ממה שמאפשרת העמותה, עלייך להשלים את אותו מספר ימים כדי לסיים שנה או שנתיים של שירות. תחת תנאים מסוימים וחריגים, ניתן לעשות הפסקה של חודש ומעלה במהלך השירות.

שירות לאומי זהה לשירות צבאי מבחינת ההטבות שהמדינה נותנת לכל הנשים ולמכסה שנתית מסוימת של גברים עם סיומו (מענק שחרור ופיקדון). אם עשית שירות לאומי במשך 12 חודשים תקבלי את אותן הטבות של חיילת ששוחררה אחרי 12 חודשים; אם שירתת 18 חודשים – תקבלי הטבות כמו חיילת ששירתה תקופה זהה, וכן הלאה. במהלך השירות הלאומי תקבלי כל חודש דמי כיס בסכום שנע בין כ-500 לכ-­900 ש"ח, תלוי אם מספקים לך ארוחות או לא. התשלום כולל דמי נסיעות. הסכום מתקבל ממקום השירות שלך ומועבר לחשבון הבנק שלך דרך העמותה שדרכה את מתנדבת. מי שמתנדבת בשירות לאומי מחוץ לעיר מגוריה זכאית לרוב לדירת שירות בעיר שבה היא מתנדבת, וגם לנסיעות רכבת ואוטובוסים חינם לכל מקום בארץ. בנוסף, בת השירות מקבלת הטבות שונות כמו שירותי אופטיקה וטיפולי שיניים בהנחה משמעותית, כניסה בחינם לאתרי רשות הטבע והגנים ולמוזיאונים, פטור מלא מארנונה, ועוד.

יש מתנדבות שמדווחות על יחס לא הוגן מצד האחראים עליהן במקומות השירות, ולזלזול במעמדן. חלק אף נשלחות לבצע משימות אישיות עבור הממונים עליהן, שלא במסגרת תפקידן. יש מקרים שבהם העבודה עלולה להיות שוחקת במיוחד, משום שהיא כרוכה בביצוע  מטלות שאחרים באותו ארגון או מוסד מעדיפים שלא לבצע. מבחינה פוליטית, מוסד השירות הלאומי בעייתי כי הוא מנצל צעירים שעובדים בהיקף של משרה מלאה (40 שעות שבועיות), ללא תגמול כלכלי ראוי, ובעצם מכתיב התנדבות כפויה ככלי לשילוב חברתי – אפשרות שלחלקים רבים מהחברה אינו אופציה בכלל, מבחינה כלכלית.

במהלך השירות הלאומי ניתן לרכוש ניסיון מקצועי בתחומים שונים, שיכול לסייע לך בשוק העבודה בהמשך. בנוסף, ברוב מקומות השירות תעבדי עם מתנדבות נוספות, שבשונה ממקום עבודה רגיל – לפעמים גם תחלקי איתן מקום מגורים, מה שיכול ליצור קשרים קרובים ומשמעותיים. בהשוואה לשירות צבאי, זו מסגרת פחות תובענית וכופה, יותר גמישה ומאפשרת יותר, ויותר מותאמת לאנשים עם קשיים כאלה או אחרים. 

למידע רשמי בנוגע לשירות לאומי-אזרחי לחצו כאן

אנחנו זקוקות לתרומתך!

באמצעות:

או העברה בנקאית:

פרופיל חדש
בנק הפועלים (קוד 12)
סניף ראשי רמת השרון (קוד 630)
חשבון מספר 421120
IBAN IL210126300000000421120